inspiratie uit comedy

‘As a comic, what you’re supposed to do, is live your life and report it.’

Tom Segura (Mostly stories, Netflix, 2015)

Op zoek naar inzichten over de wereld, leer ik het meest van mensen die de wereld anders bekijken dan ikzelf.
Of ik het er nou mee eens ben of niet.
Vanuit die fascinatie ben ik groot bewonderaar van Jerry Seinfeld.
Ik ga niet uitleggen wie dat is.

I thought jokes were the most interesting mechanisms.
I like to construct this little machines.

Jerry Seinfeld (Joke-ology)

Tips van de zaak:
Lees de ‘rules of improv‘ (Fey, 2011).
Lees artikelen over comedy: bijvoorbeeld deze.
Lees ‘Impro’ van Keith Johnstone.

Bekijk alle goede stand-up comedyshows die je kunt vinden en laat je inspireren door Richard Pryor, Eddie Murphy, Louis C.K., Bo Burnham, Micha Wertheim, Theo Maassen (aanvullen: is een eindeloze lijst). Wat maakt hen zo goed?

SNOEIHARD WERKEN!

In de documentaire Hannibal takes Edinburgh (2016) gaat Hannibal Buress wekenlang, avond aan avond, spelen op het Fringe festival in Edinburgh. Door deze herhaling van zetten komt hij terecht in een dodelijke comfort zone; Een plek waar het gevaarlijk rustig is.
Hij raakt gedemotiveerd en dat geeft weer een hoop stress.

I know the show!
Is this just an act of memorization?

Hannibal Buress (2016)

Hij voelt zich eenzaam en lijkt bijna depressief. Dit gevoel wordt uiteraard versterkt door de montage. Ik hoor de obligate treurmuziek en zie voorspelbare shots van Buress eenzaam lopend door een troosteloze wijk, naar zijn troosteloze appartement in de troosteloze stad.

Ik haat het wanneer ik me te lang nét onder het maaiveld begeef. Ik vind dat geen prettige plek.
Het is er te rustig, het daagt me niet uit – het is me er te safe.

Buress vraagt advies aan collega artiesten Sammy J. and Randy.

‘You gotta kinda make it interesting for yourself.
(…)
And then it starts to work again.’

Sammy J. and Randy
(uit Hannibal takes Edinburgh, 2016)

Denk out-of-the-box!
Wees vernieuwend, wees creatief!

‘I think I’m going to try doing a show tonight without a microphone.’

(Hannibal Buress, 2016)

Geef een reactie